Sverigefinnarnas dag den 24 Februari
Dagen syftar till att synliggöra Sverigefinnarnas språk, kultur och historia som en del av det svenska kulturarvet.
Finländarnas historia i Sverige går tusen år tillbaka, då Finland upptogs i det svenska riket.
1809 slöt Sverige fred med Ryssland och Finland blev då en del av Ryssland. Under de hundratals år som Finland var en del av Sverige flyttade många hit för att arbeta i inom gruvnäringen .
1900-talet hade en omfattande migration mellan länderna. Över 80 000 krigsbarn skickades till tryggheten i Sverige från Finland och runt 7000 av dem blev sedan kvar i landet.
1950-1970 migrerade hundratusentals finländare till Sverige för att arbeta i den växande industrin.
Boktips
Susanna Alakoski debuterade skönlitterärt 2006 med Svinalängorna. Den blev också filmatiserad 2010 och finns att låna på Norsjö bibliotek som både bok och Dvd.
2019 kom Bomullsängeln ut, första delen i en romansvit i fyra delar, som fått mycket fina recensioner.
"Sörjen som blev" är Anna Takanens bokdebut. Den kom ut 2019 och gjorde att hon blev utsedd till Årets Sverigefinne av Finlandsinstitutet i Stockholm.
I boken berättar hon om sin pappa, som kom som krigsbarn till Sverige, och om hur det var att växa upp som barn till ett krigsbarn.
På UR kan man se en dokumentärfilm "Min sverigefinska historia" som handlar om Lova-Li och Wilma som är två unga sverigefinnar vars släktingar kom hit som arbetskraftsinvandrare. Båda vill ta reda på mer om sitt sverigefinska arv. Hur har det varit att vara sverigefinsk genom åren? Och hur har just deras släktingar haft det? Bland annat får vi höra om Hilkka, som kom till Sverige som krigsbarn och Lova-Lis farmor berätta varför hon valde att inte lära sina barn finska.