Synskadades läsgrupp i Storuman

Litterära upplevelser med social funktion.

Synskadades förening i Storuman startade sin läsgrupp i början av 2000-talet i form av en studiecirkel i samarbete med ABF.

Antalet medlemmar har

Synskadades läsgrupp i Storuman
varierat under åren - några har tillkommit och några har fallit ifrån - men i nuläget deltar 18 personer i träffarna.

Gruppen sammanstrålar varje tisdag klockan tolv i det rum i biblioteket som går under namnet tredje klass matsal - ett minne från när huset tjänstgjorde som järnvägshotell.

Från början läste cirkelledaren Sonja Sjöberg högt ur den utvalda boken - med den äran också enligt deltagarna Greta Bergström och Marianne Ottosson - men nuförtiden använder man sig oftast av en DAISY-spelare för att lyssna på boken.

Under en period gjordes avbrott i lyssnandet för en stunds pausgymnastik men numera nöjer man sig med att strosa iväg till café Akkan för att ta en kopp kaffe och för att "prata av sig lite".

Nordlandets döttrar av Karl Andersson
Förutom en litterär upplevelse så fyller träffarna också en stor social funktion påpekar Sonja. Under sommarens uppehåll är det många som otåligt väntar på att läsgruppen ska starta upp igen, säger Greta.

Läsgruppen trivs bra med att hålla till på biblioteket. Vi känner oss alltid välkomna säger Sonja och atmosfären i det gamla huset är speciell menar Marianne.

En hel del böcker har blivit lästa genom åren och somliga har gjort större intryck än andra.

Viktoria av Ingrid Taaler är en bok som fängslat. I den berättar författaren om sin mormors uppväxt som piga i Arjeplog i slutet av 1800-talet.

Viktoria av Ingrid Taaler

Ninas Resa av Lena Einhorn är en stark berättelse om Nina Einhorns upplevelser som judisk flykting under andra världskriget.

Läsgruppen har också lyssnat på många av Karl Anderssons böcker bland annat Nordlandets döttrar som berättar om sex kvinnoöden från den lappländska fjällbygden. Böckerna är extra intressanta eftersom de mestadels utspelar sig inom den egna kommunen.

En bok som fick hela läsgruppen att skratta hjärtligt var Familjegraven av Katarina Mazetti. Den handlar

Familjegraven
om bibliotekarien Desirée och bonden Benny och deras tragikomiska försök att leva ihop och skaffa barn.

Läsgruppen har också avverkat Åke Axelssons polisromaner och serien Rallarliv av Kjell E. Genberg.

Sista boktipset blir När barnet lagt sig av Michael Nyqvist. I boken berättar författaren om sin uppväxt som adoptivbarn och sitt livslånga sökande efter sina biologiska föräldrar.

 

/Gun Nyberg, Storumans bibliotek

Målgrupp:

Skrivet av: Gun Grubbström den 6 november 2012