Talibanerna, -vilka är det, och finns det snö i Kabul?

Har du ännu inte läst Khaled Hosseinis fantastiska böcker om Afghanistan så gör det! Flyga drake handlar om Amir och Hassan som växer upp tillsammans i Kabul. Amirs pappa är en rik och framstående man. Hassans pappa är fattig och tillhör det lågt stående hazarfolket. Hassan och hans far är tjänare i Amirs hem. Pojkarna har en lycklig barndom tillsammans och älskar att flyga drake. En dag händer något fruktansvärt som gör att pojkarna skiljs åt. Den andra boken heter Tusen strålande solar och handlar om kvinnlig vänskap. Mariam och Laila blir bortgifta till samma man. De blir så småningom som systrar och delar sorg och glädje med varandra. De båda böckerna spänner över lång tid vilket gör att man får en bra bild av landet och dess historia.

Om du redan läst böckerna, kan jag istället rekommendera Skönhetsskolan i Kabul av Deborah Rodriguez. Den utspelar sig strax efter att talibanerna har störtats 2001. Deborah är hårfrisörska och kommer till landet med en hjälporganisation. Gruppen består av läkare och sjuksköterskor så till en början vet inte Deborah vad hon skulle kunna hjälpa till med. Så småningom börjar hon att klippa håret på sina västerländska och afghanska vänner och snart strömmar kunderna till henne. Hon inser efter ett tag att det behövs fler frisörer och startar en skola. Det blir en skönhetsskola där hon lär de afghanska kvinnorna att klippa och färga hår och även att lägga makeup. Kvinnorna kan på det här sättet starta eget och bidra till att försörja sina familjer. En både härlig och gripande bok om hur kvinnorna lever i Afghanistan.

En annan bok som också utspelar sig strax efter talibanernas fall är Bokhandlaren i Kabul av Åsne Seierstad, där författaren flyttar in hos en familj i Kabul. Här lever hon med familjen och skildrar deras liv.

I boken Mitt förbjudna ansikte av Latifa får man läsa om när talibanerna tog över makten i Afghanistan. Latifa var en vanlig 16-årig flicka som gick i skola och såg fram emot att ta sin examen för att sedan fortsätta att läsa till journalist. Samma dag som talibanerna kom hade hon planerat att fara ut och jogga med sin far och hunden Bingo som de ofta brukade göra. Under eftermiddagen skulle Latifa och hennes syster hämta varsin ny klänning hos sömmerskan som de skulle bära på ett bröllop. Bröllop var roliga tillställningar med mycket musik och dans. Latifa och hennes syskon var som ungdomar oftast är. De lyssnade på den senaste musiken, såg romantiska videofilmer, köpte kläder och smink när de var ute på ”stan”. På en enda dag förändrades allt, nu gällde nya regler:

- Alla kvinnor som behöver lämna sitt hem skall åtföljas av någon man
  - Alla män måste låta skägget växa och de skall bära turban eller vit mössa
  - Vita skor är förbjudna
  - Det är förbjudet att vara klädd i kostym och bära slips.
  - Att sminka sig är förbjudet
  - Det är förbjudet för unga kvinnor att samtala med unga män
  - Alla kvinnor förbjöds att arbeta
  - Det är förbjudet att vissla
  - Det är förbjudet att ha hundar eller fåglar

Det här var bara några av alla förbud som kom när talibanerna tog över.

Just för tillfället läser jag Staffan Heimersons bok Promenad i Absurdistan, han har rest runt i Afghanistan och berättar om det han upplever.

Jag tycker att det är jätteviktigt att man försöker sätta sig in i hur människor i andra länder och kulturer har det. Det ger oss en kunskap om hur världen ser ut, och framförallt en förståelse för hur olika våra förutsättningar är beroende på bakgrund. Många av oss träffar människor från olika länder som kommer hit till Sverige för att söka skydd. Har man en kunskap om vad de lämnat tror jag många skulle ha en större förståelse och med det lättare att visa medkänsla.

/ Åsa J-Persson

Skrivet av: Teknikhuset den 2 juni 2009