Tankar om tankar

Tankar som kommer och går, som fladdrar och far. Tankar som skänker glädje eller gör oss ledsna. Tankar som stärker oss eller gör att vi känner oss usla. Jag har läst någonstans att vi tänker ca 40 000 tankar varje dag.

Tankar som kommer och går, som fladdrar och far. Tankar som skänker glädje eller gör oss ledsna. Tankar som stärker oss eller gör att vi känner oss usla. Jag har läst någonstans att vi tänker ca 40 000 tankar varje dag.
 
Jaha. Det låter mycket. Det känns ju inte som att det kan vara möjligt eftersom de bara dyker upp liksom. Ungefär såhär:
-Oj vad jag är trött, hur ska jag orka jobba idag?!
-Vad ska jag ha för kläder idag? Ingenting passar, har blivit alldeles för tjock!
-Men hur ser den där människan ut i håret? Vilken färg, och vilken risbuske.
-Måste komma ihåg att handla innan jag åker hem, osv. Ja, ni vet.
Ett virrvarr av tankar som hela tiden dyker upp alldeles av sig själv.
 
Tankekraft är ett begrepp i tiden eller man kan också säga mental målstyrning eller affirmationer. Vad kan nu detta innebära?
Är det när man nästan inte orkar ur sängen på mornarna och man får resonera med sig själv om vikten att ta sitt ansvar och masa sig upp? Eller för att orka vara trevlig när man inte alls känner för det? Vi skapar illusioner om hur vi tror/vill att det ska bli eller vara istället för att se verkligheten som den är. Det skapar ofta besvikelser. Vi blir olyckliga och stressade. Verkligheten är som den är. Saker och ting blir som de blir vare sig vi vill det eller inte. Bättre att släppa taget och gilla läget. Att vara här och nu.

Byron Katie har skrivit boken Älska livet som det är. Den har givit mig en hel del funderingar vad gäller hur jag själv påverkar min livssituation med mitt sätt att tänka. Men tänk om man nu skulle kunna styra alla dessa 40 000 tankar som man tänker varje dag. Hur skulle det bli? När man börjar fundera på vad det är för slags tankar man tänker,  ja då blir man förvånad, i alla fall så blev jag det. Som en skiva som har hakat upp sig. Samma saker om och om igen. Men om man nu kunde välja och det borde man väl kunna, så är det väl mycket trevligare att tänka roliga och snälla tankar både om andra och sig själv, eller? Det borde ju vara lätt som en plätt. Bara att sätta igång. Men ack nej, så lätt är det inte. Negativa tankar, till exempel om mig själv kommer hela tiden tillbaka. Det blir till att jobba stenhårt för att byta spår i cd skivan.
 
Kay Pollaks bok Att välja glädje är en underbar och lättsam bok som beskriver hur våra tankar påverkar oss i det mesta men visar också att vi har möjlighet att förändra. Men jag tror att det kan göra stor skillnad om man nu skulle lyckas. Man blir vad man tänker? Se bara på de stora idrottarna, Anja Pärsson t ex. Hon ser sig själv susa nerför backen, klarar galant alla portar och åker in i mål som den givna vinnaren. Sen står hon där överst på prispallen. Jodå, det gör hon. Sen känner hon hur bra hon mår. Tänk er själva om hon skulle tänka: -Jag klara det aldrig. Alla andra är bättre än mig osv. Undrar just hur det skulle gå? Åt skogen troligast.
 
Men vi kanske kan börja i det lilla alla vi som är nybörjare. Att bli medvetna om våra tankar och vad vi tänker. Tänka som så att vi duger som vi är och fokusera på det man är bra på.
 
/Anita Svahn, Dorotea

  

Fler boktips:

Tolle Eckhart: En ny jord

Ola Schenström: Mindfulness i vardagen

 

 


 
 

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Teknikhuset den 14 juni 2010