Tiggarflickan

En fantastisk berättelse om en människas liv i stort och smått författad av vår senaste nobelpristagare Alice Munro.

Jag har tidigare bara läst några enstaka noveller av Munro, men den här cd-boken ”sträckhörde” jag.

Huvudpersonen i ”Tiggarflickan” heter Rose och det är hennes klassresa från en ganska fattig flicka i en småstad till välutbildad och framgångsrik kvinna man får följa genom den här novellsamlingen. Att det rörde sig om noveller var inget jag tänkte på när jag lyssnade, allt hänger ihop även om handlingen inte alltid utspelar sig kronologiskt.

Rose växer upp med sin pappa och styvmamma i West Hanratty i Ontario kring andra världskriget. Hennes uppfostran består av både stryk och en stor dos Jantelag - du ska inte tro att du är någonting. Det är ändå inte alls nattsvart, tvärtom beskriver Munro alla karaktärerna på ett sådant sätt att man kan känna förståelse för de flesta. Till styvmamman Flo´s speceriaffär kommer dessutom en brokig rad av kunder som ger Rose uppslag till många anekdoter som hon senare i livet använder i sitt medelklassumgänge.

Oväntat blir rikemanssonen Patrick förälskad i Rose, något som ses som den stora lyckan av hennes familj, men som hon själv redan från början känner är fel. Efter mycket vånda från hennes sida gifter de sig trots allt, vilket inte leder till ett lyckligt äktenskap.

Genom de tio novellerna får man följa Rose genom olika skeenden i hennes liv, barndom, skolgång, förälskelse, otrohet, karriär och sorg. Munro är en mästare på att med till synes små medel få sina karaktärer att kännas äkta. Tiggarflickan är lättläst, men rymmer i varje scen, i varje novell, ett stort djup.

En underbar bok suveränt uppläst av Anna Maria Käll. Rekommenderas!

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Berith Enkvist den 8 maj 2014