Tove Jansson 100 år

I år skulle Tove Jansson fyllt 100 år. De flesta har kommit i kontakt med Tove Jansson genom hennes böcker om mumintrollen, men hennes konstnärskap är mycket större än så.


Tove Jansson var förutom en världsberömd författare också en mycket skicklig tecknare, målare och illustratör. Hon illustrerade bland annat Alice i Underlandet och Tolkiens Bilbo – en hobbits äventyr i upplagor som inte går att få tag på längre.
Toves liv var fascinerande och omväxlande. Hon växte upp i en konstnärsfamilj i Helsingfors. Pappan, Viktor Jansson var skulptör och hennes mor Signe Hammarsten-Jansson var född i Sverige och en känd  illustratör som

Tove Jansson frimärke
bland annat grundlade producerade förlagor till de finska frimärkena.

Det var i huvudsak mamma Signe som stod för familjens försörjning. Signe Hammarsten-Jansson, kallad Ham, var en mångsidigt begåvad kvinna. I Sverige var hon den som  gjort det möjligt för flickor att bli scouter, hon var rösträttsförkämpe och en duktig ryttarinna.
Tove Jansson var under andra världskriget en hård kritiker av både Stalin och Hitler, något som var besvärligt eftersom Finland slöt upp på Tysklands sida i kriget 1941. Hon var en skicklig karikatyrtecknare i tidningen Garm och hon förblev krigsmotståndare i hela sitt liv.
Under 1950-talet och framåt gjorde succén med mumintrollen Tove Jansson världskänd.  Många placerar felaktigt hela muminsviten i kategorin barnböcker, men åtminstone de två sista böckerna, Pappan och havet och Sent i november, är avgjort avancerade vuxenromaner.  Den mest kända av hennes muminberättelser är annars novellen Det osynliga barnet, som  kan användas som standardlitteratur i all psykologiundervisning.
Efter Signe Hammarsten-Janssons död 1970 skrev Tove Jansson den bok som efter muminsviten älskats mest, Sommarboken.

Bokomslag Sommarboken
Den handlar om vänskapen mellan en farmor och hennes barnbarn – sådana som är för gamla eller för unga för att få vara med. Den är skriven i form av fristående noveller och som jag tycker det bästa som är skrivet på svenska språket.

Tove Jansson levde från 1955 tillsammans med Tuulikki Pietilä, känd grafiker, och tillsammans med henne byggde hon ett litet hus på klippön Klovharun utanför Pellinge i Finska viken. Livet på ön är beskrivet i boken Anteckningar från en ö med illustrationer av Tuulikki Pietilä. Det är för övrigt Tuulikki som är förebilden till den dugliga Too-ticki i böckerna om mumintrollen. Mumintrollets romantiska och känsliga personlighet kompletteras av den rejäla Too-ticki som kan fiska, tälja och koka.
Tove Jansson tillhörde den finlandssvenska kultureliten i Helsingfors, en liten men mycket inflytelserik grupp. Hon vägrade i hela sitt liv att inordna sig i någon ”-ism”, men det som främst präglar hennes författarskap och hennes person är tolerans och humor och en enorm nyfikenhet på att utforska frihet och ensamhet. Hon var uttalat skeptiskt mot att ”vara entusiastisk i grupp”.  Knappast någon författare har heller beskrivit frihet, den goda självvalda ensamheten  och dess motsats den ofrivilliga ensamheten som hon.
Den viktigaste bok Tove Jansson skrivit är utan tvekan Sommarboken. Ska man läsa mer av henne rekommenderas Anteckningar från en ö och novellerna Granen och Det osynliga barnet ur novellsamlingen med samma namn.
Foto Tove Jannson
Tove Jansson skulle fyllt 100 år den 9 augusti. En dag att fira en enastående person och ett unikt konstnärskap.

/Nicke Grahn, Dorotea

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Nicke Grahn, Dorotea den 20 februari 2014