Underbara Neil Strauss!

I know, it’s only rock’n’roll but I like it. En talande sammanfattning av hur det brukar låta när jag försöker frälsa de ovetande för denne amerikanske journalist och biografiförfattare. Visst, smaken är delad och vi människor är olika, men alla, egentligen alla, borde väl kunna läsa och uppskatta Neil Strauss?

I know, it’s only rock’n’roll but I like it. En talande sammanfattning av hur det brukar låta när jag försöker frälsa de ovetande för denne amerikanske journalist och biografiförfattare. Visst, smaken är delad och vi människor är olika, men alla, egentligen alla, borde väl kunna läsa och uppskatta Neil Strauss?

Förmodligen är det inte så. Det kan nog vara en generations- och kulturfråga. Fast ändå…

Strauss började sin karriär som uppskattad musikjournalist på bland annat Rolling Stone, innan han 1998 slog sig på spökskrivargebitet. Förstlingsverket var The long and hard road out of Hell, en biografi i samarbete med Brian Warner, även känd som Marilyn Manson.

Vem som helst blir intressant
Strauss stora styrka är att han genom sin språkbehandling och berättarbegåvning lyckas göra vilken person som helst intressant. Det skulle inte falla mig in att läsa en ”vanlig” biografi över chockrockaren Manson, vars upptåg ofta känns mer än sökta. Men Strauss finner personen bakom fasaden.

Där lurar enligt The long and hard road out of Hell fortfarande en nördig, tanig kille som gör allt för att upprätthålla illusionen om den farliga rockstjärna han så gärna vill vara.

Ett rockbands uppgång och fall
Ett par år senare, 2001, kom utropstecknet och klassikern The dirt. Att utnämna en bok till en klassiker är inget man gör lättvindigt, men i det här fallet tvekar jag inte. The dirt handlar om åttiotalsrockarna Mötley Crües uppgång och fall, i ett moln av kokain och lösa förbindelser.

Vad är det nu som är så spännande med det, det är väl bara att slå upp veckans nummer av Aftonbladet Klick eller Hänt extra? Till den som tänker så kan jag bara rekommendera att man snarast tar sig an boken för att bli överbevisad. Förhoppningsvis har Umeå Stadsbibliotek numera ersatt sitt totalt sönderlästa exemplar…

Trasiga individer
The dirt är helt enkelt en modern helvetesvandring, en uppvisning i storhetsvansinne och galenskap. Ingenting var för lågt eller för dumt för de fyra trasiga individer som tillsammans bildade ett rockband i det tidiga 80-tales Los Angeles. Fanns det en drog skulle den provas, alla mänskliga relationer nöttes ner och förstördes.

Även så småningom den mellan ”bröderna” i bandet.

Distanslöst
Till skillnad från den beräknande och intellektuelle Manson behövde Mötleys medlemmar aldrig anstränga sig för att spela rockstjärnor. Distanslösheten fanns där redan från början, kanske på grund av kaotiska barndomar och en och annan saknad hjärncell.

Det är symptomatiskt att boken sedan flera år tillbaka är en större draghjälp för de kvarvarande bandmedlemmarna än de gamla skivorna. Nya biografier och dokumentärer fortsätter att komma ut och man spinner vidare på att exploatera sin tragiska historia, dock utan hjälp av Strauss.

Välskriven och sorglig läsning
Strauss gick vidare genom att spökskriva biografier tillsammans med Dave Navarro (Red Hot Chili Peppers) och porrskådespelerskan Jenna Jameson.

Boken om Navarro har jag ännu inte läst men Jameson-boken Att älska som en porrstjärna är också den fascinerande, välskriven och sorglig läsning. Jenna Jameson säger sig förstås vara nöjd med sitt yrkesval och verkar även ha haft osedvanligt god kontroll på sin karriär och hur hon valt att exponera sig själv. Den positiva tonen till trots är det tydligt att en utsatt uppväxt fortsätter hemsöka henne i allt hon gör.

Ett spel om kvinnorna
Efter alla biografier om stora egon vände sig Strauss slutligen till sig själv och verkade inte gilla det han såg. Han upptäckte en blyg, ointressant person som inte attraherade det motsatta könet det minsta.

Självbiografin Spelet (2005) skildrar hur Neil Strauss steg för steg går in i rollen som professionell ”pick-up-artist”, det vill säga en sorts modern Casanova som med hjälp av olika tekniker kan få vilken kvinna som helst på fall.

Strauss skapade en sorts raggningshandbok i samarbete med andra hobbycasanovor världen över och antog artistnamnet Style. Med hjälp av ny frisyr, utstuderad klädstil, en samling beundrande lärjungar (!) och förstås oräkneliga nedlagda kvinnor kände han sig till sist oövervinnerlig.

Skulle man falla?
Givetvis är det där historien börjar gå över styr och urarta i det typiska Strausska syndafallet.

Den stora frågan en kvinnlig läsare av Spelet ställer sig är förstås om man själv skulle vara dum nog att falla för alla professionella förförarknep som listas i boken. Handen på hjärtat, nog skulle det vara trevligt att bli tilltalad på krogen av en man som ställer roliga, udda frågor, är intresserad av vad man har att säga och inte kommer med ansträngda komplimanger.

Själv tror jag nog att Spelet kan fungera utmärkt!

Mellis
För närvarande verkar Neil Strauss spinna vidare på att förvalta reglerna från Spelet trots att han i sitt privatliv tagit avstånd från livsstilen.

Det ska bli spännande att se vad nästa bokprojekt kan komma att bli. Med sitt lättflytande och varierande språk och känsla för att bygga upp spänning skulle Neil Strauss nog bli en utmärkt romanförfattare. Han har en sällsynt förmåga att ge liv och personlighet åt de människor han skildrar, och hans sköna sätt att skriva gör att biografierna tål mer än en omläsning. Strauss böcker är som goda vänner jag inte vill säga upp bekantskapen med.

 
 1. Alla älskar dig när du är död

  Undertitel: [The Strokes, Snoop Dog, Madonna ...]
  Av: Strauss, Neil
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Jazz, rock och populärmusik
  Finns som: Bok
 2. Att älska som en porrstjärna

  Undertitel: en sedelärande berättelse
  Av: Jameson, Jenna
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2012
  Klassifikation: Teater
  Finns som: Bok
 3. Mötley Crüe

  Undertitel: bekännelser från världens mest ökända rockband
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2013
  Klassifikation: Musik
  Finns som: Bok
 4. Varning!

  Undertitel: om du inte läser den här boken kommer du aldrig att överleva
  Av: Strauss, Neil
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Samhälle
  Finns som: Bok
 5. Spelet

  Undertitel: en inträngande analys av raggningsexperternas hemliga sällskap
  Av: Strauss, Neil
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2006
  Klassifikation: Differentiell psykologi
  Finns som: Bok
 6. The dirt

  Undertitel: [confessions of the world's most notorious rock band]
  Språk:
  Engelska
  Publiceringsår: 2001
  Klassifikation: Musik
  Finns som: Bok
 

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Sonja Viklund, Mora bibliotek den 21 april 2008