Ungdomsmusikalen Stor-Nila och Lill-Docka

Elever i Storuman och Tärnaby har under 1,5 år arbetat med en egen musikal

Fattiga-som-de-voro
Berättelsen om Stor-Nila och Lill-Docka är baserad på historiska figurer och verkliga händelser. Den är en del av vår egen historia och är fortfarande levande i vår bygd. Beslut som togs av staten för över 100 år sedan påverkar samerna i allra högsta grad än idag. Huvudsyftet med projektet har varit att sprida vårt kulturarv till en ny generation genom musik och drama.

Mikael Niemi har lyckats förvandla berättelsen till en skildring av Lisa och Niklas, två fiktiva tonåringar vars livsöden följer samma mönster som Stor-Nilas och Lill-Dockas liv.

Berättelserna löper parallellt på scenen och ungdomarna ackompanjeras av sina egna skolkamrater tillsammans med musiker från Kulturakademin. Musiken kan spelas av unga musiker i stor ensemble – vilket gjorts i Storumans kommun – eller med bara piano och sång. Rekvisita, ljud, ljus, regi och musik har ungdomarna arbetat med under ledning av sina lärare/personal vid Röbroskolan och Skytteanska skolan.

Via kommunens Nice-projekt kunde även Luspengymnasiets elever vid mediaprogrammet delta i arbetet. Projektet är ett Skapande skola arbete som Kulturrådet har anslagit pengar till. Den är också en del i Norrlandsoperans River Stories projekt som anslagit både pengar, teknik och personal till skolarbetet.

Stor-Nila och Lill-Docka2
Huvudägare av arbetet är Storumans kommun i samverkan med Kulturakademin. Det samiska språkvårdsområdet har deltagit i arbetet då materialet översatts till syd-, ume-, nord-, och lulesamiska. Sametinget har granskat och godkänt allt material.

Då eleverna läst och inspirerats av det samiska parets livsöden startade arbetet med att producera musikalen. Parallellt med detta träffade de Mikael, Pär, Tomas och Birger och workshops genomfördes. Arbetet fick spridning i länet inom Rivers Stories projektet och vi fick två följeskolor; Finnbackskolan i Lycksele och Sävar skola i Umeå.

Mikael Niemi och Stor-Nila projektet
Hösten 2013 samlades alla skolorna och deras personal till ett gemensamt kulturläger vid Röbroskolan. Slöjdkonsulenterna, Norrlandsoperan, Västerbottensteatern, Film i Västerbotten deltog tillsammans med lärare och Kulturakademin. Nu fick arbetet rejält med fart samtidigt som en studiehandledning utifrån Lgr 11, skrevs. Storumans bibliotek sammanställde studiehandledningen som delats ut till alla intresserade skolor i länet. Varje skola har gjort sin egen musikal utifrån det material man haft att tillgå. Dessa har presenterats i kommunerna under våren  2014 så att skolorna och allmänheten fått se det färdiga resultatet. Projektet har presenterats i olika sammanhang, bl.a. vid den nordiska konferensen Medskapandets konst. Kulturrådet har uppmärksammat arbetet som ett modellprojekt.

Kaarina Åström, kulturansvarig Storumans kommun

1. Fattiga som de voro

Undertitel: berättelsen om Stor-Nila, Lill-Docka och andra människor i Lappmarken under 1800-talet
    Av: Ekerlid, Birger