Ut i det vilda: Lodjuret och vargen

Det här är en av de tre inledningar du kan välja mellan i Skrivutmaning 2021.

Doften av hjorten blev allt starkare. Försiktigt, noga med att inte ge ett ljud ifrån mig, kröp jag ihop mot marken. Dold från syn av ormbunkar och andra växter spetsade jag öronen och väntade. 

Det var en sval natt. Ett åskoväder hade dragit förbi tidigare under dagen och mossan under mig var fuktig efter regnet. För ett otränat öra skulle skogen kanske ha verkat tyst och stilla, men inte för mig. Jag kunde höra vartenda prassel i trädgrenarna, varje hjärtslag från fåglarna och smådjuren i närheten. 

Hjorten hade stannat vid en liten bäck. Alldeles stilla såg jag på medan den tittade sig omkring och sänkte huvudet för att dricka. Mig upptäckte den inte. Min brunfläckiga päls fick mig att smälta in överallt i skogen. 

Det vattnades i munnen på mig. Alla mina muskler var på helspänn. Det var dags att anfalla. Men just i den stunden hördes ett fruktansvärt morrande bredvid mig. Ögonblicket senare rusade något stort och grått fram ur buskarna. En varg!

Hjorten skriade i panik när vargen gick till attack. Den kastade sig över bäcken, vargen sprang efter och jag skyndade att lämna mitt gömställe. Vargen var kanske större än mig, men det här var mitt byte. Jag tänkte inte låta någon annan sätta klorna i det. 

Mina tänder slöts om vargens ena framben och den gläfste till av smärta. Jag visade tänderna och fräste, en tydlig varning om att det här bytet var mitt. Jag trodde att vargen skulle göra motstånd. Istället fällde den tillbaka öronen och flydde därifrån. 

Jag tvekade, men bara en kort sekund. Spåren efter hjorten var färska. Jag hade spårat den en gång tidigare, jag kunde göra det igen. Jag var ett lodjur och det här var min skog. 

När jag vaknade i min säng dröjde det ett ögonblick innan jag mindes var jag befann mig. Drömmen hade varit så verklig. Jag kunde fortfarande känna smaken av vargens blod i min mun. Men det var inbillning förstås. En dröm var bara en dröm. 

...Eller?

Text: Julia Sandström

Fortsättning följer

Det är upp till dig att skriva vad som händer sedan. Du väljer själv hur fortsättningen ska gå. Saker du skulle kunna fundera på:

  • Var drömmen om lodjuret verkligen bara en dröm? Om inte, vad skulle den annara ha varit?
  • Drömmer din huvudperson om lodjuret igen? Vad händer då?
  • Möter huvudpersonen någonsin vargen igen? Och är vargen verkligen en varg?