Ut i det vilda: Skattkistan

Det här är en av de tre inledningar du kan välja mellan i Skrivutmaning 2021.

I födelsedagspresent gav mormor mig en rostig, gammal nyckel. 

"Sch", sa hon och blinkade åt mig. "Det här är vår lilla hemlighet."

"Tack", sa jag och stoppade nyckeln i fickan.

Mormor hade alltid varit lite annorlunda. När hon var ung hade hon rest runt världen. Ingen visste vart hon åkt eller vad hon gjort på sina resor. Mormor hade inte berättat historien för någon. Inte ens för mig. 

Därför blev jag faktiskt glad över att få en nyckel i födelsedagspresent. Jag visste precis vad jag skulle göra med den. I mormors källare fanns nämligen en kista. Den hade mormor kommit hem med från en av sina många resor. Jag hade frågat mormor säkert tusen gånger vad som fanns i kistan. Varje gång sa hon att jag skulle få veta när jag blev äldre. Nu var det alltså dags!

Jag väntade tills ingen annan såg. Sedan smög jag ner i källaren. Kistan stod på samma plats som vanligt. Ett stort hänglås hängde från den. Jag testade att stoppa i nyckeln. Den passade perfekt. 

Mitt hjärta bultade av upphetsning. Inne i kistan låg flera gamla föremål samlade i en hög. Ovanpå alltihop låg en hoprullad karta. Jag vecklade ut kartan och såg...

Text: Julia Sandström

Fortsättning följer

Det är upp till dig att skriva vad som hände sedan. Du väljer själv hur fortsättningen ska gå. Saker du skulle kunna fundera på:

  • Vad ser huvudpersonen när hen vecklar ut kartan? Vart leder kartan?
  • Vad finns det mer i kistan? Finns där något som huvudpersonen kan ha användning för på sitt äventyr?
  • Hur hamnade kistan hos mormodern? Vilka äventyr har hon varit med om som ung?