Vädrets makter

Några funderingar om vädret och dess inverkan. Med förhoppningen att alla får precis den kalla, varma, blåsiga, lugna, våta, torra sommar som önskas!

Sommaren 2013...

jordgubbar
Ja, vad kan den ha att bjuda på i väderväg? När vi talar om sommaren, vilken sommar som helst, så anser någon den vara för kall, andra tycker den är för varm. Den är för regnig eller för torr, för blåsig eller för lugn. Aldrig är det riktigt bra i alla fall. Men tänk vilken tur att vi har detta outtömliga ämne att prata om!
viol i sol

Är det tyst och lite obekväm stämning i ett väntrum så nämner man bara något om vädret och vips så har man startat en konversation som kan leda till precis vad som helst. Många gånger har jag använt mig av detta lilla knep när jag haft tråkigt i en kö eller i väntan på bussen. Fantastiska människor har jag fått tala med och lära mig saker av tack vare vädret.

För mig som älskar att läsa är vädret den bästa ursäkt som finns. Är det regnigt, blåsigt och kallt, ja då kan man ju vara inne och kura med en bok för vädret är så dåligt. Är det soligt och väldigt varmt så kan man sitta under parasollen och läsa för det är för varmt att göra något! Kort sagt är vädret precis vad man gör det till. Det kan vara en källa till glädje och tillfälle att göra precis det man längtat efter eller så kan man ondgöra sig över eländet men det leder sällan till något positivt.

Svårast har jag att motivera regn och rusk eftersom jag är fiskeintresserad. Det känns sällan lockande att åka ut och

båt i dimma
fiska när regnet öser ned och fingrarna är stelfrusna innan man kommit ut genom dörren. Då brukar jag tänka på några rader ur en scoutsång min mamma lärde mig när jag var liten: ”Må det ösa, må det pösa, må det regna bäst det vill, må det slaska, må det plaska, vi marscherar var vi vill. Sicket väder, våta kläder, inte gör det oss ett smul. Öppna slussar, vattenpussar, vi har ändå lika kul!”  Det är inte så dumt att tänka på den när vädrets makter inte gör som man själv önskar.

Det gäller att hitta sin egen strategi för att hålla det dåliga humöret borta. Det finns en annan sång som kan vara bra att tänka på som heter: ”Ta fram det bästa humör du har” Även den har varit till hjälp för mig när jag känt förtvivlan över det dåliga väder som har en tendens att komma på de mest olämpliga tidpunkterna.

Så känn lugnet, efter regn kommer solsken eller tvärtom om det nu är regnet du väntar på!
Med detta vill jag avluta mina funderingar om vädret och dess inverkan och hoppas att ni får precis den, kalla, varma, blåsiga, lugna, våta, torra sommar ni önskar!

Eva-Lis Svanberg 

Fotograf: Sanna Svanberg

Webbtips: www.klart.se

 1. Väderboken

  Undertitel: om konsten att förutspå väder
  Av: Danielson, Jan
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 1999
  Klassifikation: Meteorologi
  Finns som: Bok
 2. Upptäck vädret

  Undertitel: [utforska vädret med över 30 roliga aktiviteter]
  Av: Woodward, John
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2007
  Klassifikation: Meteorologi
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Eva-Lis Svanberg den 3 juni 2013