Världsbokdagen 23 April på Norsjö bibliotek

På grund av coronavirusets spridning väljer vi att uppmärksamma världsbokdagen digitalt.

Möt ett antal författare från olika länder via skärmen genom att läsa boktipsen, klicka vidare till författarsamtal med författarna och varför inte reservera boken och låna den sedan? Antingen kan du hämta boken, eller be att vi lägger ut den i hallen så är du fortsatt socialt distanserad, hemleverans går också att ordna i  mån av tid. 

Vuxenquiz

Testa gärna dina kunskaper med vårt vuxenquiz under v.17.

Världsboksdagsquizet

  • Pakistansk författare:  Kamila Shamsie med "Vår älskade".

Alt=""

Baksidetext: När Isma lämnar England för USA är det med känslan av att livet äntligen kan börja på riktigt. Efter moderns död har hon helhjärtat ägnat sig åt småsyskonen, men nu har hon fått chansen att följa sina drömmar. Mitt uppe iden nya tillvaron kan hon ändå inte sluta oroa sig för sin viljestarka syster Aneeka hemma i London, och brodern Parvaiz som också han när en dröm. Han vill hedra arvet från sin pappa, jihadisten han aldrig kände, och försvinner spårlöst. När Parvaiz återigen ger sig tillkänna besannas Ismas värsta farhågor. 
Strax därpå lär systrarna känna Eamonn, sonen till en mäktig politiker. Eamonn har även han ett arv att leva upp till eller trotsa. De två familjernas öden flätas obönhörligen samman, med drastiska konsekvenser för alla inblandade. Var och en tvingas de fråga sig vad innebörden av orden kärlek och lojalitet kommer att kosta dem.

Författarsamtal med Kamila Shamsie

  • Västindisk/Amerikansk författare: Jamaica Kincaid med "En liten plats".

Alt=""

Baksidetext: Ni mördade människor. Ni fängslade människor. Ni rånade människor. Ni öppnade era egna banker och satte in våra pengar i dem. Kontona var i era namn. Bankerna var i era namn. Det måste ha funnnits några goda människor ibland er, men de stannade hemma. Och det är poängen. Det är därför de är goda. De stannade hemma".

Jamaica Kincaid på bokmässan 2019

  • Nigeriansk författare: Ayóbámi Adébáyó med "Stanna hos mig".

Alt=""

Baksidetext: Yejide träffade sin man på universitetet och de har varit gifta i fyra år. De har ett fint äktenskap, allt som egentligen saknas i deras liv är ett barn. Yejide ber om ett mirakel, hon träffar läkare, hon går motvilligt på en krävande ceremoniell pilgrimsfärd. Men inget händer.
Släkten är bestämd, kräver ett barn och insisterar på att hennes man ska ta en till fru. Yejide känner sig förtvivlad. Hennes make försöker blidka Yejide såväl som släkten.
Men det är en omöjlig situation som kommer att leda till svartsjuka, svek och förtvivlan.
Stanna hos mig är en kärlekshistoria som utspelar sig mitt i den politiska turbulensen i Nigeria under åttiotalet. Det är en berättelse om hur skört ett äktenskap kan vara, om den enorma längtan efter barn och om hur en familj kan gå sönder. Det är också en roman om hur gamla traditioner möter en modern värld med nya värderingar.

Författarsamtal med Ayóbámi Adébáyó

  • Finlandssvensk författare: Tove Jansson med böckerna om Mumintrollen och Novellen "Ekorre" ur  Novellsamlingen "Lyssnerskan. 

Mumindalen fyller 75 år i år. Klicka för att lyssna och se "Det snöar i Mumindalen" med Cecilia och Gerd på Norsjö bibliotek.  Publicering godkänd av förlaget Alfabeta. 

Grattis Mumindalen, och tack Tove Jansson för Mumin. 

Alt=""

Lyssnerskan är en novellsamling med starka och suggestiva berättelser om vardagslivets mystik och tristess. Novellen "Ekorren" är en berättelse om en kvinna på gränsen till sammanbrott som har isolerat sig på en ö och ser en ekorre hon vill bli vän med. 

Lyssna på "Ekorre" av och med ToveJansson. 

Alt=""

Alt=""