Västernromaner

En gång i tiden var västerngenren mycket populär, inte minst inom den amerikanska filmindustrin. Under de senaste årtiondena har västernskildringar dock fört en allt mer tynande tillvaro, med några få undantag som t.ex. filmen "The Homesman" som kom ut förra året, och som baserades på den utmärkta boken med samma titel av författaren Glendon Swarthout som tyvärr i nuläget inte finns översatt till svenska. Det har skrivits ganska mycket om västernfilmer, i synnerhet då genren var populär, medan böckerna som legat till grund för många av filmerna sällan uppmärksammats, vilket jag tycker är synd eftersom det finns mycket som faktiskt är läsvärt. I denna krönika skulle jag därför vilja rekommendera några av de bättre västernromaner jag läst. Några av dessa är gamla klassiker medan andra är något nyare.

"Butcher's Crossing" av John Williams
En mycket välskriven realistisk berättelse om en ung man från Boston som rest västerut för att finna sig själv. I staden Butcher’s Crossing möter han några buffeljägare och de ger sig av på en jaktexpedition till en dal för att finna en av de sista buffelhjordarna. Buffeljägarnas ledare visar sig senare vara helt besatt av tanken på att utplåna en hel hjord. Sällskapet fastnar dock i dalen till följd av en snöstorm och de tvingas att övervintra där.


"Den långa färden" av Larry McMurtry
Larry McMurtry har skrivit flera västernromaner varav "Den långa färden" brukar anses vara den bästa. Boken handlar om Augustus McCrae och Woodrow Call, två väldigt olika före detta lagmän som bestämmer sig för att bli de första att driva en boskapshjord från Texas till Montana. Berättelsen innehåller mycket av både humor och tragik samt ofta oväntade vändningar.


"Blodets meridian" av Cormac McCarthy Cormac McCarthy är en författare som ofta brukar jämföras med litterära storheter som Herman Melville och Joseph Conrad. "Blodets meridian" är baserad på historien om Glantonligan, en grupp skalpjägare som härjade i gränslandet mellan USA och Mexiko under mitten av 1800-talet. Romanen är mycket välskriven med suggestiva miljöskildringar och karaktärer som etsar sig fast i minnet. Det är dock en mycket mörk och brutal värld som skildras, vilket gör att boken ibland kan vara ganska svår att läsa.


"Bröderna Sisters" av Patrick deWitt
En berättelse full av svart humor som utspelar sig under guldruschen i Kalifornien. Bröderna Sisters är två mer eller mindre samvetslösa individer som av sin mystiske arbetsgivare Commodore får uppdraget att eliminera guldgrävaren med det osannolika namnet Hermann Kermit Warm. Uppdraget visar sig dock svårare än vad man kunnat tro och en av bröderna har börjat tvivla på sitt yrkesval.


"Little Big Man" av Thomas Berger
Denna bok har ett upplägg liknande ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” av Jonas Jonasson och ”Forrest Gump” av Winston Groom. Huvudpersonen Jack Crabb blir vid tio års ålder räddad av en grupp Cheyenneindianer och under historiens gång färdas han fram och tillbaka mellan indianernas och de vitas samhälle. Han träffar på ett flertal historiska personer och blir ofta indragen i historiska händelser som exempelvis slaget vid Little Big Horn. Vid 111 års ålder berättar han sedan sin historia. Boken är skriven på ett humoristiskt sätt som kan liknas med Mark Twains berättelser.


"Tretton månar" av Charles Frazier Boken handlar om Will Cooper som vid tolv års ålder skickas iväg för att arbeta på en handelsbod inne på cherokeeindianernas land. Där träffar han hövdingen Björnen som blir hans adoptivfar och Claire som blir hans livs kärlek. Som äldre blir Will ett språkrör för cherokeerna när de hotas av tvångsförflyttning. Jag tycker romanen är en mycket intressant och sorglig berättelse. Boken blev för övrigt ganska nyligen den första roman som översattes till cherokee.


"True Grit" av Charles Portis
Efter att hennes far blivit skjuten och rånad av brottslingen Tom Chaney, ger sig 14-åriga Mattie Ross ut i vildmarken tillsammans med den försupne lagmannen Rooster Cogburn och Texas rangern LaBoeuf för att skipa rättvisa. Detta är en av mina absoluta favoriter i genren, då berättelsen innehåller mycket välformulerad dialog, humor och fantastiska karaktärer, inte minst Mattie Ross själv.

"Sonen" av Philipp Meyer
En storslagen skönlitterär skildring av Texas historia som berättas av tre generationer från familjen McCullough. Från indiankrig och boskapsdrivning till oljeruschen på 1900-talet. Genom hårt arbete och en hel del hänsynslöshet kommer familjen sedan att gå från nybyggare till grundare av ett oljeimperium. Frågan är om det varit värt priset?

/Samuel Lindberg Norsjö bibliotek

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Samuel Lindberg den 23 november 2015