Vår läsecirkel på Norsjö bibliotek

Vem är det som har bestämt att vi ska läsa det här?

Knappt något "hej och välkommen" innan första cirkeldeltagaren utbrister detta. Intar jag en försvarsattityd? Kanske det. Jag sätter genast igång med en utläggning om hur jag och min kollega Berith diskuterat oss fram till olika teman för årets läsecirkel. "Ja, det är absolut ingen kritik", fortsätter läsecirkeldeltagaren, nu i mycket mildare ton. "Tvärtom, nu blir jag "tvungen" att läsa böcker som jag kanske inte valt själv", menar hon.

Det blir mer och mer vanligt med läsecirklar som samlar läsintresserade. Formerna varierar; en del träffas hemma hos varandra, en del på caféer eller bibliotek, även på internet finns det läsecirkelaktiviteter, men det gemensamma är att alla pratar böcker! Uppläggen och teman varierar också. En del äter middag tillsammans, andra fikar. En del läser böcker av en viss författare, om ett visst land eller världsdel under en säsong.

Vi är ett gäng läs- och diskussionsintresserade personer som träffas på biblioteket i Norsjö några gånger per termin. Vi börjar alltid med fika, mums! Just den här säsongen är det bara kvinnor som deltar i läsecirkeln, andra år har vi faktiskt haft med karlar också. Inför varje träff har vi olika teman och då finns det två böcker som förslag att läsa. Det finns inget tvång att man måste ha läst båda böckerna, ibland har någon bara läst en bok och det fungerar bra att diskutera ändå.

Årets teman har varit: "I en annan del av världen", "Må bra-romaner", Historiska romaner" och "Thriller/nagelbitare". Tidigare har vi haft bland annat "Kort men kärnfullt", "Passioner" och "Mot alla odds". Det är alltså jag och min kollega Berith som har bestämt teman. Ofta har vi läst några böcker som vi tycker bör vara med, de andra böckerna har vi inte själva läst men tror ändå att de ska passa in. Så här i efterhand har det blivit både "flipp och flopp", men även de floppade böckerna kan också ha sina läsecirkelspoänger. Vi byter alltså temat efter varje träff. När kvällen är slut lånar deltagarna nya böcker för nästa träff.

En bra läsecirkelsbok ska ha många bottnar och infallsvinklar. Då blir diskussionerna intressanta. Det är bara bra om man tycker olika om böckerna, för det bidrar till ett bättre diskussionsklimat. En bok kan vara "helt suverän" för en deltagare, medan en annan tycker "den gav mig ingenting"! Diskussionerna, förklaringarna, beskrivningarna är spännande att lyssna på.

Under tre år har vår läsecirkel träffats på biblioteket för att "prata böcker". Några deltagare har varit med från början, andra har kommit efterhand, några har slutat. Vi har diskuterat högt och lågt.
Tidigare år har vi exempelvis diskuterat Åsa Linderborgs Mig äger ingen, en flickas ensamma uppväxt med sin alkoholiserade pappa. Linda Olssons Nu vill jag sjunga dig milda sånger handlar om en ung kvinna som drar sig undan till en by. Hennes närmaste granne är en gammal kvinna som anses vara lite konstig. Det omaka paret blir så småningom mycket goda vänner. "Nu vill jag sjunga..." korades som "den bästa" av flera deltagare. Ett annat år grep speciellt Ruth Rendell tag om många av oss. I hennes Stenarna skola ropa avslöjas redan i första meningen vem som har mördat vilka och varför. Trots det är det mycket spännande läsning. Även Högläsaren av Bernhard Schlink, som senare kom att filmatiseras, har en liknande "akilleshäl" även om temat var ett annat. I år har vi exempelvis diskuterat nobelpristagaren J.M. Coetzes Onåd, Alexandra Coelho Ahndorils Stjärneborg om Tycho Brahe, astronom och vetenskapsman och hans familj på ön Ven. Mörkt vatten av Joyce Carol Oates handlar om en äldre senator och en ung kvinna som träffas på en fest. De åker iväg från festen tillsammans, senatorn är onykter och kör senare av vägen.
Senatorn räddar sig och kvar, instängd i bilen nere i vattnet, är den unga kvinnan. En tunn bok till omfånget men ändå innehållsrik tycker en del. "Den sämsta", tycker någon annan. En bok som vi trodde skulle passa in i vår cirkel är - lyssna nu till titeln: Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap. Den utspelar sig på ön Guernsey efter andra världskriget, men ger en bild av hur det var när ön var ockuperad av tyskarna under kriget. Det här är ju en ö som inte är så mycket omnämnd, tänk om vi kunde resa dit tillsammans? Vi blev väldigt sugna på det! Den gick under temat "Må bra-romaner" och var enligt de flesta deltagare en alldeles förträfflig bok; småmysig, lite kärlek och även tänkvärd.

Att diskutera böcker i grupp är väldigt intressant. Att få höra andras åsikter och reflektera över det, relatera till sina egna tankar. Åsikterna kan sväva ut, men i stort sett håller vi oss till boken. Det är märkligt hur vi läser, och vad vi faktiskt läser mellan raderna. En gång nämnde en deltagare om hur det såg ut hos en av personerna i boken. "Gjorde det väl inte alls!" fick hon till svar av en annan. "Hur vet ni hur det såg ut där?" frågade en tredje och för att få bekräftat försökte vi bläddra fram det i boken. Där stod det inte alls uttryckligen, utan vi hade bara föreställt oss detta. Man kan tycka så olika om samma sak!

Läsecirkeln är en trevlig umgängesform, vi lär oss mycket av varandra och det är trevligt att "dela livet". Samtalet föder ofta nya tankar.

Att läsa det "någon annan har bestämt" gör att man vidgar sina vyer en aning. det här är en synpunkt som många gånger kommer upp under våra läsecirkelträffar. Att läsa det man inte kanske har valt direkt själv. Många gånger "växer" en bok då vi samtalar kring den.

Vi har avverkat många diskussioner, glada skratt och förtroliga samtal när vi går hem efter cirka en och en halvtimme. Nu har vi avslutat vårens träffar, men jag längtar redan till hösten då jag får träffa mina läsecirkelkompisar och prata ännu mer böcker!

/Magdalena Sjöström
......................................................................................................................

LÄSECIRKEL 09/10

I en annan del av världen