Vårstädning

I mitten av april börjar de skönjas, små gröna blad som sticker upp i den smältrand i snön som bildas nedanför köksfönstret när vårsolen ligger på.

blåsippor

blåsippor
Vartefter ser man blåsippor – planterade av tidigare husägare -, scilla, krokus och nu i början på maj även knoppande gullvivor. Det är en fröjd att få följa vårens framryckning hemma på tomten, med snö och is som sakta lämnar marken bar. Det ser visserligen lite smutsigt och ”ostädat” ut med gamla löv och annat. Ibland finns också spår av småsork som lämnat gångar under snön i det som förhoppningsvis ska grönska till gräsmatta.

Det gör gott i själen de där första stunderna på våren när man börjar kunna vistas ute i kortärmad tröja. Fram med räfsan och ta bort det gamla torra som finns kvar från blommor och buskar, för att ge ljus och värme till det som kommer!

Eva-Lis i Slussfors
Det känns också bra på vägen ner mot jobbet med sopade och rensade gator. Grus, burkar, plast- och pappersskräp har i ett slag försvunnit från vägar och trottoarer, liksom lämningarna efter våra fyrfotade vänner med mattar och hussar som inte fått med sig den där svarta plastpåsen på promenaden.

Vi har också ägnat oss åt lite vårstädning på ett av våra filialbibliotek. Böcker har en benägenhet att hitta sig egna platser där de står i lugn och ro tills det kommer någon och stör friden. Ibland är det bra att få hjälp med att rensa också, böckerna blir lätt som goda vänner, man vill gärna behålla dem … Vi tänkte ta oss en liten pick-nick på vägen tillbaka, men ett retfullt vårregn gjorde att det blev smaskig lunch inomhus istället.

Till sist ett boktips inför vårens planteringar eller bara tillvaratagande av det som finns i naturen:

Häxans trädgård
Häxans trädgård: Läkeväxter förr och nu
Författare: Hella Nathorst-Böös

Intresset för det som växer naturligt runt omkring oss har ökat under de senaste åren, vilket fått till följd en flora av böcker som utkommit i ämnet. Häxans trädgård är ett trevligt och intressant tillskott i detta sammanhang, bra och spännande texter, många växter (runt 50) och dessutom bra fotografier som gör att man har en chans att hitta de ute i naturen.

Läkeörter har varit kloka gummors och medicinmäns arbetsmaterial under mänsklighetens livstid, men har under tid till annan tvingats undan i lönndom. Tiderna förändras och idag används många av örterna av läkemedelsindustrin och många av de tips som finns i boken kan också användas direkt av läsaren. 

 

 1. Vårglädje

  Av: Morken, Miriam Nilsen
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2010
  Klassifikation: Teknik, Industri, Kommunikationer
  Finns som: Bok
 2. Genvägar till vacker trädgård

  Undertitel: tänk som en trädgårdsmästare
  Av: Schilén, Linda
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2016
  Klassifikation: Trädgårdsskötsel
  Finns som: Bok
 3. Grilla vego

  Av: Svensson, Paul
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2016
  Klassifikation: Vegetarisk mat
  Finns som: Bok
 4. Städglädje med Marléne Eriksson

  Undertitel: [rent hemma! : städa med naturens egna medel]
  Av: Eriksson, Marléne
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2016
  Klassifikation: Hemmets vård
  Finns som: Bok
 5. Sten och betong i trädgården

  Undertitel: 50 projekt för hemmafixaren
  Av: Qvist, Leif
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2016
  Klassifikation: Teknik, Industri, Kommunikationer
  Finns som: Bok
 6. Odla ekologiskt

  Av: Robild, Eva
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2016
  Klassifikation: Trädgårdsskötsel
  Finns som: Bok

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Gunilla Pettersson den 16 maj 2016