Var Nannie Dan Anderssons ”den käraste”?

”Alla vet vem Dan Andersson är. Men att den kände diktaren under två år hade ett förhållande med en Lyckseleflicka är inte så bekant. Flickan hette Nannie Lundberg och hon var förlovad med Dan Andersson under 1912 till 1914. Och det var troligtvis på henne han tänkte när han skrev några av sina mest kända kärleksdikter bland annat ’Jag väntar vid min mila’."

”Alla vet vem Dan Andersson är. Men att den kände diktaren under två år hade ett förhållande med en Lyckseleflicka är inte så bekant. Flickan hette Nannie Lundberg och hon var förlovad med Dan Andersson under 1912 till 1914. Och det var troligtvis på henne han tänkte när han skrev några av sina mest kända kärleksdikter bland annat ’Jag väntar vid min mila’."

Den 14 april 1984 infördes nedanstående text i Västerbottens Folkblad, där Ingrid Kyllerstedt undersöker gåtan Nannie Lundberg.
 
"Vem var Nannie Lundberg? Ja den frågan blir mer och mer intressant sedan man förstår vilken betydelse som hon hade på Dan Anderssons poesi. Några av hans mest berömda och älskade dikter skrev han när han var kär i henne. Det var hon som gav honom impulsen till t ex ’Jag väntar vid min mila’ och ’Till kvinnan’ i diktsamlingen Kolvaktarens visor. Men spåren efter henne har varit svåra att följa…
 
Dan Andersson och Nannie Lundberg träffades när han var på missionsresa i Norrland vintern 1912. De förlovade sig samma år, med förhållandet tog slut efter drygt två år, i maj 1914. Det finns faktiskt en person som har träffat fästfolket tillsammans i Lycksele. Det är Selma Larsson och hon är 96 år nu. Hon berättar att hon träffade Nannie en dag på Storgatan i Lycksele. Med sig hade Nannie sin fästman Dan Andersson.
 
Träffade de nyförlovade
- Jag såg henne med Dan Andersson och hon presenterade honom för mig. Vi stod och pratade en stund, minns Selma Larsson, som är ovanligt pigg för sin höga ålder. Selma Larsson kände Nannie Lundberg sedan barndomen. Hennes familj umgicks med Nannies. Men några detaljer minns hon inte efter så här många år. Det enda hon säger sig veta är att Nannie växte upp i byn Kvarnbäck vi Hedlunda utanför Lycksele och att ’det var en sympatisk och fin flicka’.
 
Nannie Lundberg var inte släkt med den kända fotografen Nanny Lundberg som hade fotoateljé i Lycksele i många år. Och på pastorsexpeditionen i Lycksele finns hon inte bokförd. Trots flera försök har pastorsexpeditionen inte hittat någon uppgift om Nannie Lundberg i sina folkbokföringsböcker. Men vi vet att hon föddes 1891 och dog 1966.
 
I boken ’Dan Anderssons valda brev 1906-1913, urval och kommentarer av E R Gummerus’ nämns hon i ett brev från Dan till hans väninna Rebecka Svensson.
’Jag har haft en överjordisk tråkig söndag med bråk och stim och den enda ljuspunkten var två brev som jag mottog – ett från dig och ett från den bortresta ’konstnärinnan som slagit sig på sjukvård och blivit en nyttig varelse. Hon tycks för resten vara glad och nöjd med sin lott, fastän klinikvården är ganska ansträngande.’
’Konstnärinnan’ som Dan Andersson nämner i sitt brev är troligen, enligt Gummerus, hans fästmö Nannie Lundberg. Nannie hade planer på att utbilda sig till konstnär, men valde sjuksköterskebanan istället.
 
Gift i Grängesberg?
Eric Uhlin är den som berättar mest om Dan och Nannies förlovning. I hans bok ’Dan Andersson före Svarta ballader’ kan vi läsa följande:
’Det stod klart för dem båda att det planerade äktenskapet, trots de varma känslor de hyste för varandra knappast kunde realiseras med tanke på Dans ovissa framtidsutsikter…’
I ett annat brev till Rebecka Svensson från den 26 maj 1914 skriver Dan om sina känslor inför separationen med Nannie:
’Min fästmö gjorde slut med mig den 15 maj, och jag är fri igen… nog kändes det just då, när brevet kom. Nu ska jag inte skaffa mig fästmö mer…’
 
Mats Grudd, som är specialist på Dan Andersson och bland annat har vunnit 10 000 kronorsfrågan i ämnet, säger sig känna till att Dan var förlovad med en flicka från Lycksele.
- Det här är intressant, men tyvärr vet jag inget närmare om deras förhållande, men jag har hört att hon gifte sig och en tid bodde i Grängesberg, förklarade han.
Mats Grudd berättar att förhållandet med Nannie direkt inspirerade Dan till att även skriva novellen ’Kvinnans styrka’ som ingår i boken ’Sorgmarschen’.
På pastorsexpeditionen i Grängesberg fanns dock inga uppgifter om Nannie Lundberg när vi hörde efter.
 
Inga barn
En annan Dan Andersson-kännare är trubaduren, författaren m m Gunde Johansson, som just nu sitter i Motjärnshyttans fägård och skriver på en bok om Dan. Han har också hört talas om förlovningen med Nannie, men har heller ingen djupare kunskap om Nannie.
- Hon gifte sig visst med en direktör från Grängesbergstrakten. Jag tror inte hon fick några barn. Men jag vet att Ellen Malmborg som var god vän med Dan hade ett fotografi på Dan och Nannie tillsammans. Det har jag själv sett på ett kort av Ellen, där syntes kortet på Dan och Nannie i bakgrunden, säger Gunde Johansson. "
 
Här konstaterar Ingrid Kyllerstedt att spåren efter Nannie upphör. Men nyfikenheten kom att stillas något när släktingar och vänner hörde av sig till VF. Och knappt två veckor senare, den 27 april 1984, kunde Kyllerstedt komplettera historien om Nannie med ytterligare en text:
 
”Den 14 april berättade VF om Lyckseleflickan Nannie Lundberg som var förlovad med Dan Andersson och inspirerade honom till att skriva några av hans mest kände dikter, bland annat ’Jag väntar’. Artikeln har tydligen engagerat många och vi har fått kontakt med släktingar och vänner till Nannie. Därför kan vi nu lättare besvara frågan om vem Nannie Lundberg var. Hon var t ex inte från Lycksele…
 
Nannie Lundberg föddes i Brattbäcken, Tåsjö, 1891. Hon var äldsta dottern till Johan, kallad Janne, Lundberg och hans hustru Ingeborg. Hennes far hade bott i Bocksberg utanför Lucksele i sin barndom, men därmed slutar också hennes direkta anknytning till Lycksele.  Hon växte upp på Storholmen utanför Vilhelmina. När Nannie Lundberg var liten flyttade familjen till Storholmen i Malgomajsjön vid Vilhelmina. Hennes far startade 1890, tillsammans med sina två bröder August och Anton, ångbåtstrafik. Bröderna bogserade timmer med ångbåtar i de tre sjöarna Volgsjön, Malgomajsjön och Vojmsjön. Bröderna bosatte sig på Storholmen med sina familjer och fick så småningom sällskap av ytterligare en, Nicke.
 
I den förra artikeln skrev vi att Nannie kom från Kvarnbäck utanför Lycksele. Det gjorde hon alltså inte. Men Nannie var ofta i Kvarnbäck. Hennes faster Sofia Bäcklund bodde nämligen där och bröderna Lundberg besökte ofta sin enda syster och ibland bodde Nannie där eftersom Sofia inte hade några egna barn.
 
Träffades på tåget
Nannie ville bli sjuksköterska och började sin utbildning vid Akademiska sjukhuset i Uppsala omkring 1910. På tåget till Uppsala träffade hon Dan Andersson.
- De delade kupé och mamma och Dan Andersson började samtala. På den långa vägen blev mamma trött och hon lade sig då med huvudet i hans knä, berättar Nannies yngste son Birger Lundberg. Han säger att hans mor aldrig gjorde något väsen av att hon varit den kände diktarens fästmö.
 
Kort förlovning
Dan Andersson och Nannie Lundberg förlovade sig i Falun 1912. Men Nannie hade blivit tvingad att sluta på sjuksköterskeskolan eftersom hjärtat inte klarade av det.
- Mamma och Dan hade kärleken, men det var lite för lite. Man kan inte leva på blå naglar, som vi säger. Morfar hade ångbåtsföretaget och det kunde ingen kvinna överta. Mamma gjorde slut på grund av Dans ovissa framtidsutsikter, förklarar Birger Lundberg.
 
Både hennes son och hennes kusin, Henning Lundberg, som också hört av sig, intygar att Nannie var den gamla tidens kvinna. Dan var ingen försörjare och det avgjorde hennes kärleksval. Hon gifte sig med sin kusin Erik Lundberg, son till Nicke, i stället. Han var uppvuxen i samma miljö som hon och kunde det här med ångbåtar.
- Nannie var både drömmare och jordnär. Hon hade lätt för att prata och var utåtriktad. Men uppfostran och det karga livet hade lärt henne hur man skulle leva och arbeta. Hon satt fast i realismen och koncentrerade sig på Erik, minns hennes kusin Henning.
- Mamma resonerade som så att nu har jag gift mig med Erik och därmed jämt. Hon pratade aldrig om sin förlovning med Dan, det var ju pappa som hon valt, berättar hennes son Birger.
 
Fick originaldikt
Nannie hade en hel del saker som hon fått av Dan när de var förälskade i varandra, bland annat originaldikten ’Jag väntar’ som Dan Andersson skrev när han var kär i Nannie. Men alla minnessaker hon fått brände Nannie upp en dag. Dan Andersson var ett avslutat kapitel och hon ville inte att sakerna skulle hamna i orätta händer.
 
Nannie Lundberg gifte sig alltså med kusinen Erik. Makarna fick fem barn. Familjen bodde kvar på Storholmen och ångbåtstrafiken drevs till 1938.
- 1958 flyttade mamma och pappa från Storholmen in till Vilhelmina. En dag när far gått bort fick mamma besök av Dan Anderssons syster. Hon stannade ett par dagar hos mamma. Jag var tyvärr inte hemma då och mamma berättade inte vad de pratat om, men de pratade nog en hel del om Dan Andersson, berättar Birger, som säger sig ha fått en skrap bild av den berömde poeten genom sin mors minnen”.
 
 
 
Fotnot: Artikeln är införd på V8-sidan med skribentens samtycke.
 

Taggar:

Skrivet av: Teknikhuset den 26 augusti 2009