Varför en bok?

Läsning är som att resa. Den parallellen drar Karin som kåserar och tipsar om böcker inför stundande sköna dagar med ledighet.

Jag erkänner att en läsplatta eller ljudbok är bra alternativ men ingen ersättning för en pappersbok! Det är en upplevelse för alla sinnen att införskaffa en bok oavsett om det är i en bokhandel eller på ett bibliotek. Doften, titeln, författaren och sist men inte minst de mångfaldiga omslagen. Alla sinnen är inblandade i sökandet efter en ny bok, som hjälper en att resa till andra länder, utforska nya kulturer och träffa nya vänner!

Nu stundar Påskledighet.  Alla far inte ut med skoter. Man kan ligga i solen på ett renskinn och läsa eller man kan läsa när man har kommit hem på kvällen.
Dessa böcker är helt klart läsvärda och trevliga för ledigheten:

En man som heter Ove av Fredrik Backman visar med storhet att varje människa bär på en unik och egen historia. Ove är 59 år upplevs mest som en riktig ”surgubbe” av grannarna i radhusområdet där han går sina daliga inspektionstundor men visar sig ha ett hjärta av guld då det kniper och det gör det ofta i grannskapet och då rycker Ove ut med sin Saab och med vertygslådan! En bok som ger tillbaka tron på mänskligheten mitt i allt det bittra och cyniska!

En man som heter Ove / Fredrik Backman
 

Mormor hälsar och säger förlåt- också av Fredrik Backman en handlar om en mormors och hennes barnbarns ömsesidiga kärlek som tar sig något ovanliga uttryck i ett till synes normalt hyreshus. Många igenkännande leenden men även tips på annorlunda sätt att bemöta sitt barnbarn på.

Det finns paralleller med att vandra och läsa böcker, två olika sätt att resa och ta sig fram. Jag läste nyss att vandring med lätt packning är en snabbt växande trend i USA och då är den snart att vänta här i vårt land. Undersökningar visar att folk vill upptäcka vildmarken och gärna vandra men de vill bo bekvämt och det skall vara smidigt.

I Sorsele kommun har vi nära till Vindelfjällen som räknas som ett relativt lättvandrat område, mellan Ammarnäs och Hemavan (78 km). Det är Europas största naturreservat. Vandraren rör sig i den sydligaste delen av den klassiska Kungsleden och är omgiven av höga fjäll massiv, djupa dalar och fiskrika vatten och marker rika på djur- och fågelliv.


I boken Vild av Cheryl Strayed får vi följa den 22- åriga författarinnan som efter att ha förlorat sin mamma tappar fotfäste och familj. Efter drogmissbruk och en rad mindre lyckade relationer beslutar hon sig för att vandra leden Pacific Crest Trail från amerikanska gränsen upp mot Kanada. Hon möter vargar och björnar och människor mer eller mindre ulvlika! Till syvende och sist möter hon sig själv och finner att hon är en överlevare. En pocket som absolut kan stoppas ner i ryggsäcken!


/Karin Zollo, Sorsele


Länktips:


Vandra i Vindelfjällen

 

 

 1. En man som heter Ove

  Av: Backman, Fredrik
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2014
  Klassifikation: Svensk skönlitteratur
  Finns som: Bok
 2. Vild

  Undertitel: en vandring till mig själv : [memoar]
  Av: Strayed, Cheryl
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2013
  Klassifikation: Biografi med genealogi
  Finns som: Bok

 

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Karin Zollo den 11 april 2014