Vem tror du att du är?

Släktforskar jag för att veta vem jag är eller? Ja, kanske till en del i alla fall. Åtminstone blir det att se tillbaka på sin egen historia. Någon har sagt, att det är som att ro: färdriktningen är framåt, men blicken riktar man bakåt och synfältet vidgas hela tiden.

Släktforskar jag för att veta vem jag är eller? Ja, kanske till en del i alla fall. Åtminstone blir det att se tillbaka på sin egen historia. Någon har sagt, att det är som att ro: Färdriktningen är framåt, men blicken riktar man bakåt och synfältet vidgas hela tiden.

Det blir ens personliga historia med dina rötter som du kan skapa. Lite navelskådande är det, det kommer man inte ifrån, men du får faktiskt en bild av hur din släktingar hade det under olika tidsperioder. En del emigrerade, många var fattiga. Fiskare, torpare, bönder är de flesta i min släkt. Landskapen Hälsingland och Gästrikland kommer de flesta ifrån. Jag tar fram några exempel på vad som jag funnit som är lite speciellt.
 
Min farmorsfarmor
Pigan Maria Teresia Åkerström (1840 – 1878) bodde i Bergsjö, Hälsingland. Tre av hennes barn emigrerade till Amerika:
Erik Herman Åkerström, Gustav Edward Åkerström och Adolf Fredrik Åkerström. Erik Hermans far: F.d. sågvrerksägaren Johan Herman Larsson från Kramfors vägrade betala underhåll och blev stämd inför tinget. Han tyckte väl att han hade rätt att lägra pigan utan att ta ansvar för följderna. Maria Teresia var verkligen fattig, vilket mycket tydligt framgår av ett uttrdag från kvittensboken för Bergsjö sockens fattigkassa:
 
 Här kan man bland annat läsa att Maria Åkerström mottagit 3 kronor i fattigunderstöd för januari månad 1875. Andra exempel på bidrag är 5:90 för bräder till restaurering av Marias stuga 15/11 1876, tre utbetalningar på 2:00-2:50 för inköp av ved våren -77, samt 6:50 till kläder för Marias son Herman 19/4 1878.
 

Emigranter
Erik Herman Åkerström, Gustav Edward Åkerström och Adolf Fredrik Åkerström emigrerade allihop. Gustav Edward kom att bli en av pionjärerna i Lake de May nära Camrose i Canada (se minnessten)

"Monument to area pioneers at the Lake De May Lutheran Free Church Cemetery"

Genom en dottersonson till Gustav Edvard, med att översätta, en bild från en gammal psalmbok. Döm om min förvåning då bilden var från Maria Teresias konfirmations-psalmbok.

Jason Ness är en dottersonson till Gustav  Edvard Åkerström. Vi mailar till varandra.

 
Adolf Fredrik var skräddare i Duluth.
 
Erik Herman (min farmorsfar) emigrerade först 1908 till Camrose och sedan 1911 till Minnesota. Han lämnade sin hustru med 6 barn hemma i Bergsjö och hörde inte av sig efter 1920. När hustrun skulle överlåta huset till ett av barnen, fick hon vända sig till tingsrätten och efterlysa honom (han stod ju som ägare till huset). Men inget hördes från honom eller om honom. Tingsrätten beslöt då att dödförklara honom och angav som dödsdatum 31/10 1930. Efter 10 års sökande fick jag hjälp av en släktforskare i Minnesota och det  visade sig att han faktiskt levde en bit in på 1940-talet. Han dog d. 22 Juni 1945 i Fergus Falls, Ottertail county, Minnesota.
Min farmorsfar dog alltså 2 gånger. Dock är det 1945 som gäller – jag har via min amerikanske släktforskare fått Erik Hermans dödsattest.
 
GUVERNÖREN Wendell R. Anderson
Wendel R. Anderson, f.d. guvernör i Minnesota, var med i USA:s hockeylag som tog silver i Cortina-OS 1956 – årets svensk-amerikan 1975. Han har sina rötter i Älgered, Bergsjö i Hälsingland. Min far är 4-männing med honom. Jag har mail-kontakt med honom. Lite kul, tycker jag.

ARMSJÖMORDET -SISTA AVRÄTTNINGEN I GÄVLEBORG
Min morfarsmorfar, kolaren Johan Andersson och hans kompanjon Johan Höglund, begick ett rånmord i Armsjön 1850 (på gränsen mellan Medelpad och Hälsingland). De slog med en yxa ihjäl en skogsarbetare och tog hans slutlön för vinter-huggningen.
Båda dömdes till att avrättas meddels halshuggning, vilket också skedde d. 16 juli 1851.
Skarprättare var Jakob Gyll – farfarsfarfarsfar till förre Volvochefen Sören Gyll. Höglunds hustru dömdes till 3 års vistelse på spinnhus för delaktighet i mordet. De 5 barnen togs om hand av Galtströms bruks fattigvård.
Detta var den sista avrättningen i Gävleborgs län.
 
En grupp skådespelare från Medelpad satte sommaren 2007 upp  pjäsen ”Armsjömordet” som handlar just om detta mord. Fattigdom och spritmissbruk - en bild av 1840-talets Sverige. Höglund hade inför julen hos förvaltaren Werner på Galtströms bruk, bett om en säck mjöl som förskottslön, men fick nej. Kolartorparen Höglunds armod hyste bruksförvaltaren ringa förståelse för. Kanske mordet kunde ha undvikits om Höglunds fått en säck mjöl till julen.
Vad tänkte fövaltaren, inspektor Werner, när han såg skarprättarn Jakob Gyll höja bilan över Höglunds nacke. Ångrade han att han nekade Höglund en säck mjöl till julen? Tänkte han på att 5 ungar blev föräldralösa? Jakob Gylls bila finns att skåda i Härnösands museum Murberget.
 
I en artikel i Sundsvalls tidning 1929, ger en gammal kvinna en ögonblicksskildring av avrättningen. Jag har den artikeln. En kopia på Svea hovrätts dom för Johan Andersson och Johan Höglund har jag också lyckats få ( 17 handskrivna sidor, inklusive en detaljerad obduktionsrapport). I juli 2007  var jag och min fru och såg pjäsen Armsjömordet. Efter föreställningen gick jag ner till skådespelarna förklarade att man nyss huggit huvudet av min morfarsmorfar, men att jag ändå ville skaka hand med min honom (skådespelaren Jan Åkerström). Det blev ett mycket intressant möte. Sista föreställningen spelades in på DVD och självfallet har jag den.
 
Hembygdsföreningarna i Njurunda och Gnarp reste 1998 en minnessten på avrättningsplatsen i Årskogen. Ett tungt socialt arv  för mig att bära? Nej, jag tycker inte att jag ska ta ansvar för det som mina förfäder gjort. Men jag har förstått, att t.ex. min mor och hennes syskon på något sätt skämts över detta. Man har inte  gärna pratat om det, jag har själv fått gräva fram det som gått att få tag i om detta mord.
 
/BENGT ÖSTBOM, LYCKSELE
www.ostbom.se
 

Taggar:

Skrivet av: Teknikhuset den 5 maj 2009