Vilket hundliv!

Hunden är människans bästa vän och allt fler skaffar sig hund. Här kommer lite tips och erfarenheter från en nybliven hundägare!

Pluto, Snobben, Lassie och Varghunden – hundarna i ditt liv är säkert många även om du inte slår till och skaffar dig en alldeles egen livs levande. Hunden är som alla vet människans bästa vän men det blir aldrig mer sig likt därhemma och det är klokt att lära sig ett och annat!
  
  
Är du hundägare? I så fall är du i gott sällskap enligt en artikel i tidskriften Västerbottningen den 27 augusti  ( Västerbottningen : Vn 2009)  Tidskriften stöder sig på statistik från Jordbruksverkets hundregister. I Västerbotten finns det massor av hundar och allra flest i Bjurholm där mer än var femte invånare skaffat sig hund, men övriga kommuner hamnar tätt efter i statistiken.
 
 
 
Även jag har sedan ett par år en hund och det är som när man skaffar barn – livet vänds upp och ned och inget är längre som förut. Var är t.ex. tofflorna? Inte på skohyllan direkt och inte ser de ut som mina tofflor när de till slut hittas. Nåja, det brukar bli bättre med tiden. Det finns ingen som är så glad när man kommer hem som den trofasta hunden. Man får sitt lystmäte av blöta pussar som hundägare! Det uppväger det mesta!

Vem har inte sett filmen eller läst boken om Lassie - den fantastiska trofasta och kloka collien, hunden som säljs från sin fattiga familj, men som hittar tillbaka till sin lille husse, eller läst boken som den bygger på av Eric Knight. En annan bok som kan bli inkörsporten till ett livslångt hund- och vildmarksintresse är Varghunden av Jack London. En bok för den
mogne läsaren är Hunden av Kerstin Ekman. Det är en välskriven bok från hundens perspektiv som dessutom utspelar sig i västerbottnisk miljö.

Hunden är människans bästa vän heter det som bekant. Ibland används den för jakt, som draghund, som ledhund för synskadade eller andra nyttoändamål. Ibland behövs den helt enkelt bara som sällskap, vilket inte är det sämsta. En bonuseffekt är att man får bättre kondition, för ut ska man även om det är så kallat hundväder.
 
 
Det är mycket att lära sig både innan man skaffar hund och som nybliven hundägare, men som tur är så finns både böcker och filmer i ämnet. Den första frågan är förstås vilken ras som man ska välja, sedan kommer uppgiften att ta hand om den lilla valpen och sedan att få hyfs på den. Här nedan kommer ett axplock med boktips, men det finns massor att välja på och även några filmer. Fråga vidare på ditt bibliotek! Lycka till!
 
 /Birgitta Sandqvist-Andersson
 

Boktips:

  
Ahlbom, Åsa: Stora boken om att skaffa och leva med hund : modern träning, beteende och psykologi Börjesson, Barbro:  Valpskolan : körkort för hundägare : [hundskolan i Go'kväll, SVT] Ekman, Kerstin: Hunden
Hallgren, Anders : Varför gör hunden så?

Knight, Eric: Lassie

Lindholm, Åsa; Hundraser i Sverige
London, Jack: Varghunden
Steen, Fredrik : Hundcoachen  
 
 

Målgrupp:

Taggar:

Skrivet av: Teknikhuset den 7 september 2009