Vinnare av Snöbollen - Årets bilderbok

"Dom som är kvar" är en bok om att mista någon , att sörja och kunna gå vidare i livet.

"Dom som är kvar" handlar om en familj som mister en nära anhörig och vad som kan hända när familjen sörjer och försöker gå vidare med livet. Den beskriver det svåra på ett mjukt, fint och enkelt sätt.

Bilderna i boken väcker känslor och tankar och på det viset ges många möjligheter till samtal med barnen. Ändå kan barnen sitta och titta i den på egen hand. Som vuxen ska man nog ändå vara beredd på funderingar från de små.

Författaren Karin Saler debuterar med "Dom som är kvar" och har själv egna erfarenheter av att mista en familjemedlem. Boken är illustrerad av Siri Ahmed Backström. Priset som Årets bilderbok delas ut den 13 mars på Umeå internationella litteraturfestival.

Juryns motiveringen lyder:
”Debuterande författaren Karin Saler och bildskaparen Siri Ahmed Backström bryter ny mark när de i "Dom som är kvar "tar sig an hur vardagen sakta letar sig tillbaka i en sörjande familj. Med små medel, och i kvalificerat samarbete mellan text och bild, gestaltar de vilsenheten och tomrumskänslan i sorgen och visar samtidigt hur de första tecknen på fortsatt liv kan se ut. En berörande och angelägen bilderbok som växer för varje läsning”.

Målgrupp:

Taggar:

Tipsat av: Carina Nilsson den 12 mars 2015